Bizony a sok mosás után a ruhák kibolyhosodhatnak. Először a ruha szálai egyenetlenné válnak, majd anyaga – a felületén megjelenő szöszök miatt – durva tapintásúvá válik. Minél többször mossuk az anyagot, annál viseltesebbnek fog tűnni. Húsz-harminc mosás után pedig egészen siralmas látványt fog nyújtani. Számos megoldás létezik ugyanakkor a ruha szöszösödésének megállítására, valamint a probléma megelőzésére is.

Mi lehet az oka a bolyhosodásnak?

Mindenekelőtt, hogyha a ruha anyaga gyenge minőségű, akkor a sok mosás után könnyebben indul az öltözékünk szöszösödésnek. Amennyiben ilyen ruhát vettünk, akkor ügyeljünk arra, hogy a kemény víz miatt is kibolyhosodhatnak ruháink.

Mivel a híres reklám óta tudjuk, hogy a magyarországi háztartások többségében kemény a víz, ezért használjunk a mosás ideje alatt vízlágyító szert, vagy vízlágyító berendezést. De az sem elhanyagolható szempont, hogyan mossuk ruháinkat. Célszerű ezért olyan mosási hőfokot, valamint technikát választanunk, amely a lehető legkíméletesebb a ruháink számára.

Hogyan tudjuk megelőzni a szöszök kialakulását?

Ahogyan minden probléma esetén, egyszerűbb megelőzni a bolyhosodás kialakulását, mintsem azzal szembesülni, hogy kedvenc pólónk vagy pulóverünk kibolyhosodott. Legegyszerűbb megoldásként tegyük a ruhákat egy műanyag zsákba, melyet pár órára a mélyhűtőbe helyezünk. Az anyag hőmérsékletének csökkenésnek köszönhetően erősebb lesz a fonal, így a ruha hosszabb ideig ellenálló lesz a szöszösödéssel szemben.

Hogyan tudjuk megszüntetni a már kialakult szöszösödést?

Amennyiben a ruha anyagán már megjelentek a bolyhok, akkor a habkővel való végigdörzsölés jó szolgálatot tehet. Lényegében fillérekért be lehet szerezni ezt a szivacsos, lukacsos külsejű vulkáni üveget, amelyet alapvetően a faanyag horzsolására használnak fel. Finomabb mozdulatokkal, bátran használhatjuk ugyanakkor a ruhák esetében is, hiszen a habkő hatékonyan képes összefésülni az anyag egyenetlen szálait. Különösen nagyobb szemű, kötött anyagokból készült öltözékek esetén érdemes ezt a megoldást alkalmaznunk.

Másik megoldás az úgynevezett ruha- vagy textilborotva lehet, mellyel könnyedén újravarázsolhatjuk a pulóvereket, sapkákat vagy akár pólókat is. Üzlettől függően 1000-8000 forintos áron tudjuk megszerezni ezt az egyszerű, ámde hasznos eszközt. Igaz, hogy viszonylag ritkábban kapható, így ha látjuk valahol, akkor érdemes gyorsan megvennünk. Használata során vigyázzunk, hogy ne nyomjuk rá túl erősen az anyagra a gépet. Ha ugyanis túl intenzíven alkalmazzuk a ruhaborotvát, akkor akár ki is vághatjuk a ruha anyagát!

Milyen anyagok vannak leginkább kitéve a bolyhosodásnak?

Leggyakrabban a kötött holmikat és a pólókat fenyegeti a szöszösödés veszélye. Érdemes ezeknél a ruháknál fokozottabb figyelmet fordítani a megelőzésre. Például a tél kezdete előtt, amikor előkerülnek a vastagabb holmik, felfrissíthetjük a pulóverek anyagát, vagy amikor melegszik az idő a fent említett módszerekkel új életet lehelhetünk a nyári felsőruházatokba.

Jobb megelőzni, mint szöszösödni!

Ahogyan láthattuk, számos módszer létezik a bolyhosodás megelőzésére, valamint kezelésére is. Legfontosabb azonban, hogy olyan mosási módszert választunk, amely kíméletes öltözékünk számára. Felejtsük el tehát a durva mosószereket, illetve vegyi tisztítókat, amelyek könnyen tönkretehetik a kényes anyagokat. Amennyiben önkiszolgáló mosodában tisztítjuk a ruháinkat, akkor garantálható, hogy a – legkorszerűbb mosási technológiáknak köszönhetően – bármilyen ruha anyagát meg tudjuk óvni attól, hogy idő előtt viseltesnek tűnjön. Ezzel a módszerrel így öltözékünk hosszú távon is olyan lehet, mint újkorában, anyaga pedig még évek múltán sem fog szöszösödni.