Mosási szimbólumok, mosodai kresz- segédlet önkiszolgáló mosodai használatra

Kérjük, hogy nézze át mosás előtt a tisztításra váró ruhák ruhatisztítási szimbólumait az alábbiak szerint:

Ez a szimbólum  jelenti, hogy az adott textília egyszerűen kimosható a mosószalonban található mosógépben. Az ilyen jelzésű ruha tisztítása probléma nélkül megoldható egy önkiszolgáló mosodában például nálunk a Dohány utcai önkiszolgáló mosodában.
Ez egy egyértelmű helyzet, a ruhadarabot vegytisztítóba kell vinni. Ilyen szimbólummal jelölt szennyest nem szabad se kézzel, se a mosógépben tisztítani. Önkiszolgáló mosodában mint a Dohány utcai mosószalon  vagy  amilyen a mosómedve vagy a bubbles mosoda, bubble mosoda nem tisztítható. Olyan helyekre vigye mint például a 5áSec vagy a Patyolat.  Lényeg hogy a ruhatisztítás amerikai mosodában, önkiszolgáló mosodában nem végezhető el.
A mosóteknő arra utal, hogy ez a textília egyszerűen mosható. A mosóteknőn feltüntetett hőmérséklet a mosási hőmérséklet maximális értékét mutatja, tehát legfeljebb ekkora hőfokon moshatja ki ilyen szennyesét. Ha a mosóteknő szimbóluma aláhúzott, akkor kíméletesen kell mosni az adott kényes ruhadarabot. Electrolux, AEG és Miele mosógépeknél ez a kímélő program használatát jelenti. Kettő aláhúzás esetében használja a finom mosás programot, mely még a kényes daraboknak is megfelelő elbánást biztosít.
Kézi mosás. Az ilyen ruhák legfeljebb 40°C-on kézzel, illetve a  mosógépek gyapjú kézi mosás és selyem programján moshatók ki. Ha mindenképpen kézzel szeretne mosni, akkor ne csavarja vagy dörzsölje a ruhát. Semmiképpen se tisztítsa ruháit amerikai rendszerű ipari mosószalonban, mert a gépi tisztítástól az ilyen jelzésű ruha tönkremenetelét okozza. A legtöbb mosodában illetve mosószalonban nincs kímélő üzemmód, nálunk viszont a Dohány utcai mosoda megoldja ezt a problémát is. Kérheti a selyem mosás programot.

 

Szárítás

 Ezt a ruhadarabot nyugodtan beteheti a önkiszolgáló mosodában található szárítógépbe, semmi baja nem lesz. A szárítógép az ilyen jelzésű ruhákat szereti, ezeknek a ruháknak ruhatisztítás és szárítás közben nem eshet bajuk.
A pontok a szárítógép szárítási fokozatára utalnak. Kettő pont esetében szárítsa meg nyugodtan normál hőfokon a ruhákat. Egyetlen pont azonban vigyázatra int: szárítsa csökkentett fűtőteljesítménnyel a ruhákat. (A Dohány utcai mosodánál ilyenre nincs szükség, mert a hőszivattyús szárítógépek mindig alacsony hőfokon szárítanak) Más önkiszolgáló mosodákban mint a mosómedve vagy bubbles mosoda szárítógépeinél használjon  kímélő programot, maximálisan 50 celsius fokosat.
Tartsa készenlétben a szárítócsipeszeket. Semmiképp sem száríthatja meg az ilyen ruhadarabokat a szárítógépben, tehát alkalmatlan a ruhaszárítására a bubbe mosda a bubbles mosoda, a mosómedve mosoda és a Dohány utcai mosoda is. Az ilyen jelzésű ruhákat ha ki is mosta a Dohány utcai mosodában akkor is otthon szárítsa kötélen.
Ezzel a szimbólummal jelölt ruhákat vegye ki már a rövid centrifugálás után a mosógépből és szárítsa meg szárítógépen kívül, szárítókötélre lógatva. Semmiképpen sem szabad mosószalonban, önkiszolgáló mosodában, self service laundry budapest jelzésű mosodákban szárítani az ilyen jelzésű ruhát.
Ez a szimbólum arra utal, hogy ez a darab csak fektetve szárítható. Az ilyen jelzéssel ellátott ruha nem szárítható önkiszolgáló mosószalonokban. Ne akassza fel szárításhoz, ne lógassa a kötélről csipeszekkel felcsíptetve. Ne rakja mosodai szárítógépbe az ilyen ruhát mert tönkremegy.

 

Vasalás és mángorolás

Tehet valamit a gyűrődések ellen! Ha egy vasalót ábrázoló szimbólumot talál a címkén, akkor nem csak a kézi vasalót használhatja az adott ruhadarab esetében, hanem a kényelmesebben használható hengeres vasalóval is vasalhatja azt. A pontok a vasalási hőmérsékletre utalnak. Három pont kb. 200°C-os vasalási hőmérsékletnek felel meg, kettő pont kb. 150°C-nak. Egy pont esetén kb. 110°Cos hőmérséklet is bőven elegendő a vasaláshoz, illetve mángorláshoz.
Fel van mentve a vasalás alól! Ha ilyen szimbólumot talál a ruhán, akkor ezt nem szabad vasalni vagy mángorolni, de a ruhát tisztítani szabad önkiszolgáló mosodában, ha más szimbólum azt nem tíltja a mosodai gépek hasnálatát.

 

Vegytisztítás

Hófehér: az ilyen szimbólummal jelölt ruhadarab nyugodtan kifehéríthető klórral. Budapesti önkiszolgáló mosodánkban is fehérítheti ezeket a ruhákat.
Klórmentes tisztítás: ezt a ruhát ne fehérítse klórral, mert nem tűri.
A mosás ABC-jéhez tartozik az is, hogy tudjuk, hogy milyen tisztítószereket használhatunk az adott ruhadarabokhoz. Ha egy A-betűt látunk a körben, akkor a ruhánk bármilyen szerrel tisztítható vegyileg. Az ilyen textíliák minden organikus oldószert bírnak, az ilyen jelzéssel ellátott ruha tisztítható a Dohány utcai önkiszolgáló mosodában, de akár a bubble mosoda is alkalmas rá, akárcsak egy mosómedve,de a ruhatisztítás elvégezhető a laundry budapest mosodában is a Dohány utcában.
Az F betű a szénhidrogén oldószerekre utal. Ha az F betűs szimbólum alá van húzva, akkor ez egy korlátozást, óvintézkedést jelez. Ez érintheti a ruhadarab vegyi tisztításánál a mechanikai terhelhetőséget, a nedvesség-hozzáadásának mennyiségét, illetve a hőmérsékletet.
A P betű azt jelzi, hogy a textília nyugodtan tisztítható perklóridetilénnel. Az aláhúzás korlátozásra, óvintézkedésre utal. Ez érintheti a ruha vegyi tisztításánál a mechanikai terhelhetőséget, a nedvesség-hozzáadásának mennyiségét, illetve a hőmérsékletet is.
Az áthúzott kör arra utal, hogy az adott ruhadarab nem tisztítható vegyileg. Az ilyen ruhát inkább a Dohány utcai mosodánkban tisztítsa olcsón minthogy elvigye a Patyolatba vagy az 5Sec mosodáiba, mosószalonjaiba tisztíttatni.

 

Nedves tisztítás

Az ilyen szimbólummal ellátott textília csak olyan professzionális ruhatisztító szalonokban szabad kitisztíttatni, melyek nedves tisztítórendszert alkalmaznak. Amerikai mosodákban, nyilvános mosodákban amilyen a Dohány utcai mosoda,a laundry budapest, a bubbles mosoda, bubble mosoda vagy a mosómedve mosodábani, washpointban nem tisztítható. Ajánlott az ilyen jelzésű ruhákat a 5Sec, Patyolat, Puscho mosoda, Angyal mosoda, ipari vegytisztításra felkészült mosodákba, tisztítani.